Μυστήριον ξένον

 

Δραματοποιημένη αφήγηση

 

Με τον τίτλο «Μυστήριον Ξένον» παρουσιάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το «Άνθος του Γιαλού» και η «Ντελησυφέρω», που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων.

Α) «ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ»: το διήγημα συνδυάζει στοιχεία παραμυθιού, θρίλερ και σασπένς με την τρυφερή και γεμάτη κατανόηση απέναντι στα ανθρώπινα ματιά του Παπαδιαμάντη. Ένας νεαρός ψαράς ζητάει από τον φίλο του να τον βοηθήσει ν’ ανακαλύψει την προέλευση της μαγικής λάμψης που βλέπει στη θάλασσα κάθε βράδυ. Η παράσταση επιδιώκει να προβάλει το ποιητικό μυστήριο, την αναζήτηση και το κοσμικό και υπερκόσμιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Β) «ΝΤΕΛΗΣΥΦΕΡΩ»: στον ιερό χώρο της εκκλησίας,  οι πιστοί γίνονται κάποιες φορές πρωταγωνιστές φαιδρών γεγονότων. Στο διήγημα αυτό, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων, το «μυστήριον» εξανθρωπίζεται. Σαν σκηνοθέτης παλιάς καλής ελληνικής ταινίας, ο Παπαδιαμάντης στρέφει το βλέμμα–φακό του στα στιγμιότυπα εκείνα της μνήμης του που με σπαρταριστό χιούμορ και αλήθεια ζωντανεύουν το μυστήριο των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων.

Οι εναλλασσόμενες επί σκηνής δράσεις των διαφορετικών προσώπων, οι ζωντανοί διάλογοι, καθώς και τα σχόλια του συγγραφέα, προσδίδουν ιδιαίτερη παραστατικότητα στην αφήγηση. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη[1] πάλλεται και μας δονεί θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γλώσσα κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί… «μυστήριον ξένον».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Σκηνοθεσία: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ερμηνεία: Iωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Μουσική επιμέλεια: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Iωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

 

Η παράσταση διαρκεί: 45΄

[1] Η παράσταση παίζεται στη γλώσσα του Παπαδιαμάντη ή σε κοινή δημοτική. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.